Zaterdag 8 november vertrokken twintig leerlingen, vier leerkrachten en één directeur van de Vrije Sint-Lambertusschool in Westerlo op inleefreis naar India. Hier werden ze tien dagen ondergedompeld in de cultuur van dit divers en hartverwarmend land. Jonas Wijnants, een leerling uit 6LT, blikt terug.

Het eerste deel van de trip bestond uit een vijfdaags verblijf in Mumbai, India’s grootste stad en tevens één van de grootste metropolen ter wereld. Hier verbleven alle leerlingen en begeleidende leerkrachten in gastgezinnen, wat de ervaring des te authentieker maakte.

In het gastgezin leefde iedereen mee op het ritme van de Indiërs. De Belgische leerlingen vergezelden hun Indische host naar school, waar ze samen met hen een cultureel programma afwerkten. Dit programma bestond onder andere uit het bezoeken van Mumbai’s bekendste trekpleisters. De leerlingen bezochten echter ook een sloppenwijk, waar ze in een lokaal schooltje lesgaven aan Indische leerlingen. Door middel van presentaties van de Belgen maakten de Indiërs ook kort kennis met de Belgische cultuur.

Het tweede deel van de reis speelde zich af in Panchgani, een hill station enkele honderden kilometers landinwaarts. Hier verbleven de leerlingen in het internaat van een Indische partnerschool en genoten ze na vijf dagen drukkende hitte van een koel briesje in de Indiase heuvels. Ook hier werden veel culturele uitstappen gemaakt. De leerlingen bezochten typische Indiase dorpjes en schooltjes. Op deze manier maakten ze kennis met de Indische plattelandscultuur. Net zoals in Mumbai werden de Belgische leerlingen steevast vergezeld van Indische medeleerlingen en leerkrachten.

Na tien dagen zat deze intense inleefreis er helaas al op. Met dank aan de openheid en gastvrijheid van de Indiërs werd deze reis hartverwarmend en onvergetelijk. Iedereen keerde met een koffer vol herinneringen huiswaarts.

Jonas Wijnants (6LT)